Czym jest kac spożywczy?

Coraz częściej budzisz się rano ospały, z bólem głowy, wzdętym brzuchem, a dodatkowo masz trudności z koncentracją? Te objawy zazwyczaj kojarzą się z tzw. syndromem dnia następnego, czyli konsekwencji spożycia zbyt dużej ilości alkoholu. Jednak mogą być również objawem „kaca spożywczego”. Na czym polega i co go powoduje?

Na czym polega zjawisko „kaca spożywczego”

Złe samopoczucie, przypominające zatrucie alkoholowe może być spowodowane przez złą dietę. Nasz organizm w ten sposób manifestuje nietolerancję niektórych dostarczanych mu produktów. Ma to wpływ nie tylko na nasz stan fizyczny, ale również odbija się na stanie psychicznym, sprawiając, że jesteśmy bardziej drażliwi, przygnębieni i łatwo wpadamy w płacz. Niestety, pomimo że co roku zwiększa się świadomość społeczeństwa na temat zdrowego żywienia, wciąż mało osób kojarzy ten stan organizmu z nieodpowiednią dietą. Problem nie dotyczy tylko osób nie dbających o zbilansowane żywienie organizmu. Komu z nas nie zdarzyło się w gorszy dzień szukać pocieszenia w jedzeniu będącym odstępstwem od codziennej diety? Na drugi dzień zazwyczaj pojawiają się opisane wyżej przykre dolegliwości, które wręcz potęgują nasze złe samopoczucie.
Jedną z głównych przyczyn kaca spożywczego jest jedzenie węglowodanów, znajdujących się w takich produktach jak ziemniaki, ryż, makaron czy białe pieczywo. Ich spożycie powoduje szybkie uwalnianie się glukozy, przez co trzustka produkuje insulinę, która jest hormonem pobudzającym komórki do wchłaniania cukru i magazynowania energii. Proces ten jest tak szybki, że organ trzustki nie jest w stanie naturalnie regulować ilości uwalnianej insuliny, co jest przyczyną wypierania glukozy z krwi. W praktyce nasz organizm poprzez złe samopoczucie sygnalizuje nam, że poziom cukru jest zbyt niski.

Skąd bierze się kac spożywczy

Lekarze podkreślają, że węglowodany same w sobie są ważnym elementem zbilansowanej diety, jednak współcześnie spożywamy ich zdecydowanie za dużo, przez co nasz organizm nie jest w stanie sobie z nimi poradzić. Aczkolwiek nie jest to jedyny czynnik, mogący wywoływać w naszym organizmie zjawisko kaca spożywczego. Kolejnym czynnikiem podrażniającym jest tłuszcz. Produkty o wysokiej zawartości tłuszczu sprawiają, że żołądek dużo wolniej opróżnia się z pożywienia, które oblepia ścianki jelit, wywołując tym samym wzdęcia i gazy. Ten problem nasila się, gdy dodatkowo spożywamy zbyt dużą ilość soli. Ponadto dolegliwości występować mogą po spożyciu produktów bogatych w skrobię, cukier oraz chemiczne dodatki do żywności, m.in. konserwanty i wzmacniacze smaku. Niektóre osoby mogą obserwować objawy kaca spożywczego po zjedzeniu produktów o wysokiej zawartości glutaminianu sodu.

Co robić, aby uniknąć kaca spożywczego

Aby uniknąć przykrych dolegliwości musimy pamiętać o unikaniu mocno przetworzonych produktów, zawierających dużą ilość tłuszczu i ograniczeniu spożycia węglowodanów. Warto obserwować swój organizm i nie ignorować niepokojących reakcji po spożyciu niektórych produktów. Zbilansowana i zdrowa dieta to podstawa prawidłowego funkcjonowania organizmu. Musimy jednak pamiętać, że ważne jest również niejedzenie w pośpiechu.